Amstel Makelaardij reviews
Makelaar Vinkeveen
De impact van verduurzaming op de woningwaarde en energie labels
december 28, 2023
Waarop moet je als koper letten tijdens de bezichtiging?
december 28, 2023

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Stel je voor: je ziet je droomhuis op Funda.nl staan, maar voordat je een bod kunt overwegen, zie je dat dit huis “verkocht onder voorbehoud” is. Wat betekent dit precies en hoe beïnvloedt dit jouw kansen op dit droomhuis?

 

Verkocht onder voorbehoud

Dit betekent dat een koper al een koopcontract heeft ondertekend, maar dat de woning nog steeds op de markt staat. Beide partijen hebben wettelijk drie werkdagen bedenktijd voordat het contract definitief wordt en bindend is.

Ontbindende voorwaarden spelen een cruciale rol. Voordat de verkoop definitief is, moeten zaken zoals de hypotheek en bouwtechnische keuring geregeld worden.

 

Voorbehoud van financiering

De koper moet eerst de financiering rond hebben voordat de koop definitief is. Het voorlopige contract geeft aan hoe lang de koper heeft om de juiste hypotheek te verkrijgen, meestal tussen de 6 en 8 weken.

Als de financiering niet lukt binnen deze termijn, kan het contract worden ontbonden, maar de koper kan een boete krijgen, meestal ongeveer 10% van de koopsom. Het is daarom van belang zeker te weten dat de hypotheek hoog genoeg is om een nieuwe woning te financieren.

 

Voorbehoud bouwtechnische keuring

Sommige voorlopige contracten omvatten een bouwtechnische keuring als garantie voor de koper. Als blijkt dat er dringende reparaties nodig zijn of aanzienlijk achterstallig onderhoud moet worden uitgevoerd, kan het contract alsnog worden ontbonden.

 

Voorbehoud verkoop eigen woning

In sommige gevallen moet eerst de woning van de koper worden verkocht voordat de koop definitief wordt. Dit geeft de koper financiële zekerheid.

 

Hoe lang blijft een huis “verkocht onder voorbehoud”?

Hoewel de wettelijke bedenktijd drie dagen is, variëren de termijnen van voorbehoudsperiodes:

Financieringsvoorbehoud: meestal 6 tot 8 weken, soms verlengbaar.
Bouwtechnische keuring: vaak 1 tot 3 weken.
Voorbehoud verkoop eigen woning: kan maanden duren.
Deze termijnen zijn onderhandelbaar en variëren afhankelijk van de situatie en de afspraken tussen koper en verkoper.

 

Wat als “verkocht onder voorbehoud” niet doorgaat?

Dit gebeurt zelden. In een sterke huizenmarkt met stabiele financieringsmogelijkheden is de kans kleiner dat een verkoop niet doorgaat. In een zwakkere markt of tijdens economische onzekerheid komt dit vaker voor.

Als de woning nog op Funda staat, kun je nog steeds interesse tonen. Sommige verkopers organiseren zelfs nog bezichtigingen. Maar bieden is niet mogelijk. Als het voorlopige contract ontbonden wordt, ben jij echter mogelijk de eerste kandidaat.

Informeer naar de mogelijkheden als je interesse hebt. Een huis staat niet voor niets nog steeds te koop.

Heb je interesse in een koopwoning? Bekijk ons aanbod!

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken, gaat u hiermee akkoord.
Amstel Makelaardij
Amstel Makelaardij