Amstel Makelaardij reviews
Makelaar Aalsmeer, Aankoopmakelaar Aalsmeer
De grote verhuis checklist
december 28, 2023
Taxatie Amstelveen
Wat betekent verkocht onder voorbehoud?
december 28, 2023

De impact van verduurzaming op de woningwaarde en energie labels

Duurzaamheid staat redelijk centraal in de vastgoed wereld. We erkennen dat de mogelijkheden om je huis te verduurzamen eindeloos zijn. Deze erkenning komt op een moment waarop de stijgende gasprijzen zorgen baren. Maar afgezien van een gunstig energielabel, wat zijn nu eigenlijk de werkelijke voordelen van het verduurzamen van je woning? En welke impact heeft een positief energielabel op de waarde van je huis? Velen stellen zich deze vragen regelmatig. Het is hoog tijd om hier dieper op in te gaan in deze blog.

 

Prijsverschillen tot wel €50.000,-

Het is geen verrassing meer dat energiezuinige woningen zeer gewild zijn. De verschillen in prijs tussen woningen met een laag of hoog energielabel zijn de afgelopen tijd aanzienlijk toegenomen. In de huidige huizenmarkt, waar zowel het aanbod als de concurrentie groeit, kan een gunstig energielabel het verschil maken. Woningen met een groen energielabel worden momenteel nog vaak boven de vraagprijs verkocht. Onderzoek van NOS bevestigt dit fenomeen. Volgens hen zal een woning met energielabel C (afhankelijk van de locatie) gemiddeld 11,6 procent meer opbrengen dan een vergelijkbare woning met energielabel G. In de huidige markt betekent dit een verschil van €50.000,-. Opmerkelijk, toch?

 

De voordelen van een groen energielabel

Op dit moment heeft ruim 40 procent van alle woningen in Nederland nog geen geregistreerd en geldig energielabel. Een groot deel van deze woningen zal hoogstwaarschijnlijk ook geen groen energielabel krijgen. Dat is zonde! Vooral als je bedenkt dat elke stap richting een groen(er) energielabel leidt tot een hogere waarde van je huis. Bovendien blijkt uit onderzoek dat woningen met een groen energielabel minder schommelen in verkoopaantallen, minder in prijs dalen en sneller verkocht worden.

Woningen met een ongunstig energielabel leiden ook tot hogere maandelijkse kosten voor energie en gas. Betekent dit dat deze woningen onverkoopbaar zijn? Absoluut niet! Vaak zijn dit juist oudere, sfeervolle huizen. Het energielabel heeft echter wel een aanzienlijke invloed op de waarde en het verkoopproces van deze woningen.

 

Een groen energielabel is waardevol

Een investering in verduurzaming vertaalt zich naar een hogere waarde van je woning. Bovendien komt deze investering bovenop de besparingen op energiekosten. Maar er is nog meer goed nieuws: wist je dat een gunstig(er) energielabel ook kan leiden tot een rentekorting op je hypotheek? Door te investeren in de verduurzaming van je huis draag je niet alleen bij aan het milieu, maar werk je bij bepaalde hypotheekverstrekkers ook aan lagere maandlasten. Een win-winsituatie, toch?

 

Aan de slag met verduurzaming

Is het de moeite waard om je woning te verduurzamen? Wij denken van wel. De exacte cijfers verschillen per situatie en zijn lastig vast te stellen op afstand. Maar een gunstig energielabel draagt absoluut bij aan een succesvolle, financieel voordelige en snelle verkoop van je woning. Op Verbeterjehuis.nl, een initiatief van Milieu Centraal en de Rijksoverheid, vind je uitgebreide informatie over verduurzaming. Van verbetermogelijkheden, leningen en subsidies tot een uitgebreide kennisbank en lokale partners.

Heb je nog geen energielabel voor je woning aangevraagd? Sinds begin 2021 vindt de beoordeling niet meer online plaats, maar komt er een inspecteur bij je thuis langs. Amstel Makelaardij werkt nauw samen met Eigen Energielabel om dit te regelen. De kosten voor dit huisbezoek en de uitwerking van het energielabel zijn gratis zodra je jouw woning via Amstel Makelaardij te koop zet. Voor advies over het verduurzamen van je woning kun je ook bij Eigen Energielabel terecht.

Ben je benieuwd naar de waarde van je huis in de huidige markt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij komen graag bij je langs voor een kennismakingsgesprek en een gratis waardebepaling.

De impact van verduurzaming op de woningwaarde en energie labels
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken, gaat u hiermee akkoord.
Amstel Makelaardij
Amstel Makelaardij